Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σαντορίνη... το νησί που αφήνει το σημάδι του στην ψυχή σου...

«Βγήκες από τα σωθικά βροντής…
Ανατριχιάζοντας μες στα μετανιωμένα σύννεφα…
Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη ζήτησες πρωτομάρτυρα τον ήλιο…
Για ν’ αντικρύσετε μαζί τη ριψοκίνδυνη αίγλη…
Ν' ανοιχτείτε με μια σταυροφόρο ηχώ στο πέλαγος…»

Οδ. Ελύτης, Ωδή στη Σαντορίνη

Όσοι αγάπησαν τη Σαντορίνη, την αγάπησαν για πάντα. Οι ντόπιοι λένε ότι έχει μια καρδιά που χτυπά δυνατά και δονεί τα βουνά, το έδαφος, τη θάλασσα.
Η θάλασσα άγρια, γίνεται ένα με τον ορίζοντα στο βάθος, ένα μείγμα απο μπλε-θαλασσί-γκρι. Μυρίζει χώμα. Σιωπή... Στη Σαντορίνη κλείνεις τα μάτια και νοιώθεις την ήρεμη δύναμη που υποβόσκει κάτω απ’τα σκούρα νερά, σαν κάτι να σου ψιθυρίζει η Αγία Ειρήνη των δακρύων: Η Σαντορίνη είναι ένα επικίνδυνο νησί, το οποίο οφείλει τη γοητεία του σε μια απειλή που πλανιέται στον αέρα. Αυτοί που τη νιώθουν επιστρέφουν….
Ηλιοβασίλεμα

H Σαντορίνη είναι ένα νησί, δημιούργημα του ηφαιστείου και ξεχωρίζει για το ηλιοβασίλεμα της, που είναι δίχως αμφιβολία το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου... Η θέα των σπιτιών χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, στην κορυφή της καλντέρας , με τα Φηρά, την Οία και το Ημεροβίγλι απέναντι από τα ηφαιστειογενή νησάκια της Μικρής και της Μεγάλης Καμμένης ελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Οία είναι το θέρετρο που πλημμυρίζει από επισκέπτες τις απογευματινές ώρες. Όλοι περιμένουν να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα, σκαρφαλώνουν ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη για να απολαύσουν το μοναδικό αυτό θέαμα και ξεσπούν σε χειροκροτήματα μόλις ο ήλιος δύσει…


Λόγοι για να δεις τη Σαντορίνη…
Φηρά… Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, αναμβισβήτητα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας - μαζί με την Οία. Τα Φηρά είναι χτισμένα σε μια πολύ εντυπωσιακή τοποθεσία πάνω στους απότομους βράχους στο φρύδι της καλντέρας, σε ύψος 260μ. Επίνειό της Χώρας είναι ο όρμος Φηρών, απ΄όπου ανεβαίνει κανείς στη Χώρα παίρνοντας το τελεφερίκ, το γαϊδουράκι ή με τα πόδια για τους πιο τολμηρούς! Τα Φηρά ιδρύθηκαν στα τέλη του 18ου αι. και έχουν οικοδομηθεί με τη παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια μικρά, κατάλευκα, με θόλους, καμάρες, πολλά παραθυράκια στη πλευρά που βλέπει στη θάλασσα, ξεπροβάλλουν μέσα στους στενούς δρόμους.



Οία
Οία… Η Οία βρίσκεται 11χλμ. από τα Φηρά. Η Οία είναι το πρώτο χωριό που θ’ αντικρίσεις από το πλοίο καθώς μπαίνεις στη καλντέρα και σηκώσεις τα μάτια ψηλά. Το θέαμα της απλωμένης στο βράχο Οίας πάνω από τον ορμό Αρμένη και το γραφικότατο λιμανάκι Αμμούδι καλωσορίζει τον ταξιδιώτη και τον βάζει στο κλίμα της Σαντορίνης. Τα χρώματα των βράχων μοιάζουν να’χουν κυλήσει ανάποδα και να’ χουν ανηφορίσει από το σκούρο του βυθού στις λευκές επιφάνειες των κτισμάτων, έχοντας διανύσει χιλιάδες χρόνια τώρα μια πορεία που έχει αποτυπωθεί στο βράχο με μια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων. Το σημερινό της όνομα η Οία το πήρε μόλις τη δεκαετία του ’30 από τους Βενετούς κατακτητές, αφού νωρίτερα η ονομασία του οικισμού ήταν Πάνω Μεριά ή Κάστρο Αγίου Νικολάου. 



Ημεροβίγλι
Ημεροβίγλι… Το Ημεροβίγλι βρίσκεται 3χλμ. από τα Φηρά στο φρύδι της καλντέρας, με θέα τον ιδιόμορφο και απόκρημνο κόκκινο βράχο του Σκάρου, που υπήρξε άλλοτε βενετσιάνικο καστέλι – οχυρωμένος οικισμός. Το Ημεροβίγλι με τα κατάλευκα σπίτια, τα εκτυφλωτικά και νοικοκυρεμένα με πολύχρωμα λουλούδια στις αυλές και τα αρμονικά σε σχέση με το περιβάλλον ξενοδοχεία κατά μήκος και πλάτος του γκρεμού, ξεκουράζουν το μάτι και προσφέρουν ένα αξεπέραστο θέαμα. Το λιθόστρωτο που πηγαίνει για τον οικισμό Φηροστεφάνι και την πρωτεύουσα Φηρά είναι πλαισιωμένο με ξερολιθιές ενώ, λίγο πιο πέρα, γαϊδουράκια βόσκουν μέσα σε ξανθά χωράφια. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και το όνομά του δόθηκε από τους τότε πειρατές – κατακτητές του νησιού (Ημεροβίγλι: παρατηρητήριο κατά τη διάρκεια της μέρας). Όταν ο ηγέτης των Βενετών, Μάρκος Σανούδο, κατέκτησε τη Σαντορίνη το 1207, ύψωσε τη σημαία τους πάνω στο κάστρο του Σκάρου κατα πάσα πιθανότητα εκείνη την εποχή το νησί μετονομάστηκε επίσημα από Θήρα σε Σάντα Ειρήνη - Σαντορίνη. Αξίζει η ανάβαση στον ιστορικό βράχο του Σκάρου, στο Ημεροβίγλι.- το Ηλιοβασίλεμα από τον μικρό Προφήτη Ηλία (Έξω Γωνιά) & οι Δοκιμές κρασιών στο οινοποιείο Ρούσου – Καμάρι.




Ο Πύργος το βράδυ...
Πύργος… Ο Πύργος αποτελεί μεσαιωνικό στολίδι και δεσπόζει πάνω σε ένα λόφο που εποπτεύει τη Σαντορίνη από τη μια άκρη ως την άλλη, από το Ακρωτήρι ως την Οία. Είναι ένα καστέλι που διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά της Βενετικής αυτοκρατορίας, σπαρμένο με εκκλησιές και χαλάσματα, αποπνέοντας μια έντονη αίσθηση δύναμης και ευημερίας. Τρεις μεγάλοι γαλάζιοι τρούλοι κοσμούν το χωριό, όπου αρχοντικά και χωριατόσπιτα βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη.  
 
Οι μόνιμοι κάτοικοι με τα λιτά, χαρούμενα σπίτια τους είναι ζωντανοί μάρτυρες ενός ήσυχου και ανθρώπινου τρόπου ζωής που έχει επιζήσει στο πέρασμα του χρόνου. Άραγε οι Σαντορινιοί έχτισαν τόσες εκκλησίες για να εξευμενίσουν το θυμωμένο ηφαίστειο; Από τον Πύργο θα έχετε τη καλύτερη πανοραμική θέα του νησιού!!!



Μεγαλοχώρι
Μεγαλοχώρι… Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται 9χλμ. από τα Φηρά. Ένα από τα γραφικότερα χωριά του νησιού. Το Μεγαλοχώρι υφίσταται από τον 17ο αιώνα. Μια ολοζώντανη παραδοσιακή κοινότητα χειμώνα-καλοκαίρι, που διατηρεί την αρχιτεκτονική των σπιτιών με τις αναρίθμητες κάναβες, τα αρχοντικά μέγαρα και τις πολυάριθμες κατάλευκες εκκλησίες. Λιγότερο από 60 χρόνια πριν, το χωριό ανήκε σε μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες του νησιού που παρήγαγε πρώτη το γλυκό κρασί βινσάντο και το εξήγαγε σε όλον τον κόσμο.

Τοιχογραφία
Ακρωτήρι στη Σαντορίνη… Ο προϊστορικός οικισμός και ο πολιτισμός του είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου την προϊστορική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκατασταθήκαν στη Σαντορίνη τη Νεολιθική Εποχή. Στο ξεκίνημα της εποχής του χαλκού οι αρχαιολόγοι μιλούν ήδη για οικισμό στο Ακρωτήρι. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός μεγάλωσε και χάρη στο λιμάνι του αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου. Ο πλούτος έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Ακρωτηρίου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτισμό, με μια πορεία 4000 χρόνων, στο χώρο του Αιγαίου. Αξίζει να επισκεφθείτε την υστερομινωική πολιτεία του Ακρωτηρίου με τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούσαν τις κατοικίες της.
 
Αρχαία Θήρα
Αρχαία Θήρα… Η αρχαία Θήρα είναι η πόλη των ιστορικών χρόνων της Σαντορίνης. Βρίσκεται πάνω στο Μέσα Βουνό σε μια οχυρή θέση που δεσπόζει σε όλο το νησί, σε υψόμετρο 385 μ. Η αρχαία Θήρα ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.χ. από Δωριείς αποίκους με αρχηγό το Θήρα γι'αυτό και το νησί πήρε το όνομα του. Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.. 
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας



Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας με ευρύματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι το 17ο αιώ π.Χ. – είναι το δεύτερο μεγαλύτερο προϊστορικό μουσείο της Ελλάδας, ύστερα από εκείνο της Βεργίνας. 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα γεωμετρικών και ρωμαϊκών χρόνων.




Οι παραλίες της Σαντορίνης…
Η ηφαιστειακή φύση της Σαντορινής της έχει χαρίσει το μοναδικό της περιβάλλον. Για αυτό τον λόγο και οι παραλίες της είναι εντελώς διαφορετικές από οτιδήποτε άλλο μπορείτε να βρείτε στο Αιγαίο. 
Οι μαύρες παραλίες στο Καμάρι και την Περίσσα, η κόκκινη παραλία και η τεράστια παραλία στην Βλυχάδα που θυμίζει σεληνιακά τοπία, υπάρχουν χάρη στο ηφαίστειο και την δράση του. Το σίγουρο είναι ότι οι παραλίες της Σαντορίνης μπορούν να καλύψουν κάθε γούστο.



Βλυχάδα
Παραλία Βλυχάδα: Σεληνιακό τοπίο, ηφαιστειακά βράχια, εξωτική ατμόσφαιρα. Νοτιότερα του Περίβολου με πρόσβαση από τη στροφή μετά το Μεγαλοχώρι ή και ερχόμενοι από τον Αϊ Γιώργη στο τέρμα του Περίβολου, η παραλία της Βλυχάδας αποτελεί ένα παρθένο παραλιακό προορισμό. Με το πέρασμα των χρόνων, η αλμύρα, ο αέρας και το κύμα δημιούργησαν στη μια σειρά γλυπτά από άμμο, το κομμάτι του βράχου που χωρίζει το βουνό από τη θάλασσα, καθιστώντας έτσι τη Βλυχάδα ένα απομονωμένο παράδεισο για ζευγάρια, ήσυχες παρέες και γυμνιστές.
 Αξίζει να κάνετε το γύρο της καλντέρας με καϊκι, επίσκεψη στα νησιά Νέα και Παλιά Καμένη και Θηρασιά & να περπατήσειτε στον κρατήρα του ηφαιστείου (30΄από το λιμανάκι της Νέας Καμένης όπου σε αφήνει το σκάφος).

Περίσσα
Παραλία Περίσσα: Τοποθετημένη στο νοτιοανατολικό σημείο του νησιού, απλωμένη σε μήκος 7 χλμ. περίπου, η πιο γνωστή παραλία της Σαντορίνης. Με κατάμαυρη άμμο, καθαρά βαθιά νερά και πλήρως οργανωμένα beach bars και ταβερνούλες ακριβώς πάνω στη θάλασσα, η Περίσσα φιλοξενεί κάθε είδους επισκέπτη που προτιμά κάτι πιο οικονομικό σε ότι αφορά διαμονή και διασκέδαση.  Οργανωμένο Camping, Mediterranean Dive Club, ιππασία κατά μήκος της παραλίας και μια ποικιλία από θαλάσσια σπορ είναι διαθέσιμα για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Στη Περίσσα και στη συνέχεια της παραλίας της, τον περίβολο, τα καλοκαιρινά βράδυα με πανσέληνο θα απολαύσετε μια απο τις πιο μαγευτικές θέες στο Αιγαίο.

Περίβολος
Παραλία  Περίβολος: Το πιο όμορφο παραλιακό κομμάτι που ενώνει το βουνό στην αρχή της Περίσσας και τα ρηχά νερά προς το τέλος του Αϊ Γιώργη, με πεντακάθαρα νερά, μαλακή μαύρη άμμο, πλήθος όμορφα εστιατόρια και beach bars με υπέροχες μουσικές και χώρους chill out πάνω στην άμμο.



Άη Γιώργης
Παραλία  Άη Γιώργης: Το τέρμα της παραλίας του Περίβολου, για όσους προτιμούν περισσότερη ησυχία. Ο Αη Γιώργης είναι μια παραλία πεντακάθαρη, με μαύρη άμμο, βατή για όλους, χωρίς όμως ομπρέλες και ξαπλώστρες. Άν συνεχίσετε νότια με τα πόδια θα βρεθείτε στη παραλία της Βλυχάδας.


Κόκκινη Παραλία
 
Κόκκινη Παραλία: Μόλις ένα βήμα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, αφήνετε το αυτοκίνητο στο ανοιχτό πάρκινγκ (στάση λεωφορείου) και ξεκινάτε μια 2λεπτη σχεδόν ανάβαση -κατάβαση για ν’ αντικρίσετε μια υπέροχη ηφαιστειακή παλέτα – άσπρο, κόκκινο & μαύρο σε μια παραλία.
Σκούρα μπλε νερά, δύο καντίνες για τα απαραίτητα και ελάχιστες ομπρέλες είναι τα συστατικά αυτού του μέρους. Η πρόσβαση γίνεται και με καραβάκι από το Ακρωτήρι.






Καμάρι
Παραλία Καμάρι: Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού, μήκους 5χλμ. περίπου, πλήρως εξοπλισμένη, ιδιαίτερα αγαπητή σε τουρίστες όλων των ειδών και με δύο δυνατά σημεία: το Μέσα Βουνό της Αρχαίας Θήρας που δεσπόζει στο νότιο μέρος της παραλίας και η συχνή «παρέλαση» των αεροπλάνων σε απίστευτα κοντινή απόσταση από το νερό και πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων – το αεροδρόμιο ξεκινάει στο τέλος των σπιτιών! Εκμεταλλευτείτε οπωσδήποτε το μπάνιο σας στο Καμάρι για μια επίσκεψη στην Αρχαία Θήρα. Παρόλο που δεν είναι διάσημη όπως ο αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήρι είναι μοναδική σαν τόπος και από το αρχαίο της θέατρο βλέπεις μόνο την απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Αξίζει να…
1.      Να κολυμπήσετε στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών (αναβλύζει θειάφι και θερμός αέρας) στο πίσω μέρος της Παλαιάς Καμένης.)
Υπόσκαφα Σπίτια
2.      Να μείνετε στα Υπόσκαφα Σπίτια, που έχουν λαξευτεί στο κάθετο μέτωπο του ηφαιστειακού υλικού κατά μήκος της καλντέρας. Από τα πιό χαρακτηριστικά σπίτια στο Αιγαίο, αυτά τα παραδοσιακά κτίσματα της Σαντορίνης, αποτελούν τη πιο παλιά και πιο απλή μορφή σπιτιού. Το υπόσκαφο είναι ένας στενόμακρος χώρος λαξευμένος μέσα στο βράχο, με θολωτή οροφή και στενή πρόσοψη. Ο λόγος που κτίστηκαν αυτά τα σπίτια, όπου κατοικούσαν τα πληρώματα των πλοίων όπως λέει η παράδοση, ήταν το πείσμα για επιβίωση ενάντια στη κλίση του βράχου!
3.      Να φωτογραφήσετε το μοναδικό θέαμα αναπαράστασης της έκρηξης του ηφαιστείου ανήμερα στις 15 Αυγούστου, όπου για παραπάνω από 30΄πυροτεχνήματα και φωτιές που ανάβουν πάνω στο κρατήρα και φωτοβολίδες από τα γύρω αγκυροβολημένα καϊκια και σκάφη προκαλούν μια εικονική έκρηξη που φωτίζουν ολόκληρη τη καλντέρα!
4.      Να επισκεφθείτε τα βυζαντινά μνημεία του νησιού, όπως η Παναγιά της Μέσα Γωνιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το ανδρικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία με το εκκλησιαστικό λαογραφικό μουσείο.
5.      Να κάνετε κατάβαση και μπάνιο στη καλντέρα κάτω από το Μεγαλοχώρι (μονοπάτι με πολλές εκπλήξεις, καθώς χαμηλά προς τη παραλία ανακαλύπτετε αρχαίους τάφους και ένα εκκλησάκι σφηνωμένα στους βράχους).
Παραδοσιακά Προϊόντα
6.      Να δοκιμάσετε Μπακαλιάρο «ξυλουριστό» κομμένο σε λωρίδες μέσα σε σαντοριναίϊκη σαλάτα στον «Παράδεισο» στους Μπαξέδες & Παραδοσιακούς μεζέδες στον «Σκαραμαγκά» στο Μονόλιθο.
7.      Να δοκιμάσετε τα ξεχωριστά ντόπια προϊόντα όπως ντοματάκι και φάβα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της. Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ένα ξεχωριστό αγροτικό προιόν με ιδιαίτερη ιστορία. Η ποικιλία του προέρχεται από την Αίγυπτο και βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για αναπτυχθεί. Το πως πρωτοήρθε στη Σαντορίνη χάνεται στο θρύλο…(το πρωτοέφερε καθολικός καλόγερος στο νησί).
8.      Να δοκιμάσετε το Βινσάντο (Vino di Santorini) το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της και την έχει κάνει γνωστή σε όλο το κόσμο. Η οινοποίηση του γίνεται από λιασμένα σταφύλια στον καλοκαιρινό ήλιο της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη έχει μια μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία, τουλάχιστον 3500 χρόνια. Το μοναδικό της κλίμα σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα.
9.      Να χαζέψετε τα παλιά «καλάθια» - τα πιο ψηλά δέντρα (!) του νησιού, μέσα στους πιο παλιούς αμπελώνες (βγαίνοντας από Ακρωτήρι, δεξιά προς τις ανασκαφές).

Σαντορίνη Χρονολόγιο:
Η ιστορία
  • 3000 π.χ Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης, οικισμός στο ακρωτήρι που στους επόμενους αιώνες δημιουργεί το μοναδικό πολιτισμό του.
  • 600 π.χ Καταστροφή και ερήμωση της Σαντορίνης και του πολιτισμού του ακρωτηρίου.
  • 1300 π.χ Φοίνικες άποικοι έρχονται στο νησί.
  • 900 π.χ Λακεδαιμόνιοι άποικοι με αρχηγό τον Θήρα δημιουργούν εγκατάσταση στο Μέσα βουνό. Το νησί από Στρογγυλή και Καλλίστη που ήταν τα παλιότερα ονόματα της ονομάζεται από τους κατοίκους Θήρα, για να τιμήσουν τον αρχηγό τους.
  • 630 π.χ Οι Θηραίοι ιδρύουν με τη σειρά τους αποικία στα παράλια της Αφρικής την Κυρήνη.
  • 1100 Το νησί αποτελεί σταθμό στο δρόμο για τους Άγιους Τόπους, οι σταυροφόροι το ονομάζουν Santa Irini.
  • Σαντορίνη, Ανάπτυξη τουρισμού
  • 1207 - 1579 Φραγκοκρατία. Η Σαντορίνη είναι μια από τις καθολικές επισκοπές του Δουκάτου της Νάξου.
  • 1579-1830 Τούρκικη κατάκτηση. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης ασχολούνται με τη ναυτιλία και το εμπόριο και δημιουργούν σημαντικές παροικίες σε όλη την ανατολική μεσόγειο. Συμμετέχουν με το στόλο τους στην επανάσταση. Το 1830 η Σαντορίνη ανήκει στο νέο Ελληνικό κράτος. Στα επόμενα χρόνια μπαίνει σε μια νεα πορεία ανάπτυξης με τρια δυναμικά εξαγωγικά προϊόντα. Το κρασί Vinsanto, τη θηραική γή και τον τοματοπελτέ τύπου Σαντορίνης.
  • 956 Ισχυρός σεισμός καταστρέφει για μια ακόμη φορά την οικονομία του νησιού.
  • 1980 Η ανάπτυξη του τουρισμού ξαναφέρνει την οικονομική άνθηση και κάνει τη Σαντορίνη ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο κόσμο.
Ηφαίστειο
Ηφαίστειο… Η Σαντορίνη του χρωστάει την ύπαρξη της. Μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο το ηφαίστειο, δημιούργησε καταμεσής στο Αιγαίο έναν τόπο εκπληκτικής ομορφιάς. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης με την έκρηξή του τον 15ο αιώνα π.χ. είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί το κεντρικό μέρος του νησιού. Το ηφαίστειο ξεκινάει τη δραστηριότητα του πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μόλις πριν 50 χρόνια δημιούργησε το νησάκι Νέα Καμένη, τη νεώτερη ηφαιστειακή στεριά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάθε πέτρα της Σαντορίνης, με εξαίρεση το βουνό του Προφήτη Ηλία, έχει ακολουθήσει μια απίστευτη διαδρομή από τα έγκατα της γης, φθάνοντας μέσα από κοσμογονικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην επιφάνεια, κυριολεκτικά χτίζοντας το νησί. Τα τοιχώματα της Καλντέρας πέρα από τον θαυμασμό και το δέος που προκαλούν στους επισκέπτες, αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο. 

Η Θέα της Καλντέρας...
Η Καλντέρα της Σαντορίνης είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και σημαντικά φυσικά θαύματα στον πλανήτη Γη: η αντίθεση του κόκκινου ηφαιστειακού βράχου με το απέραντο μπλε της Μεσογείου και το πάλλευκο των χωριών της Σαντορίνης προκαλεί δέος και θαυμασμό...

Λίγες λέξεις μπορούν πραγματικά να περιγράψουν τη θέα από την Καλντέρα στη Σαντορίνη. Μαγευτική, σαγηνευτική, δραματική, μια θέα που κόβει την ανάσα…
 

Το παιχνίδι των ήχων και των χρωμάτων στη Σαντορίνη, κοιτώντας τη θέα από την καλντέρα είναι σχεδόν εξωπραγματικό. Εκπληκτικό και υπέροχο, το ηφαίστειο πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος, θυμίζοντας μας ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται σε απλές εικόνες, σε λεπτομέρειες που περιμένουν κάποιος να τις προσέξει…



Ο χάρτης της Σαντορίνης


Άντληση Φωτογραφιών και Πληροφοριών από: 
  • www.santoriniinfo.gr , 
  • www.united-hellas.com/tourism , 
  • www.xn--mxamfpbkoml.ws

9 σχόλια:

  1. Ένα από τα αμέτρητα νησιά για τα οποία εμείς οι Έλληνες είμαστε ηπερήφανοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θέα των σπιτιών χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, στην κορυφή της καλντέρας , με τα Φηρά, την Οία και το Ημεροβίγλι απέναντι από τα ηφαιστειογενή νησάκια της Μικρής και της Μεγάλης Καμμένης είναι ασύλληπτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα! Υπέροχη Θέα, Πανέμορφο Ηλιοβασίλεμα, Μεγάλη Ιστορία... Όλα πάνω σε αυτό το νησί του Αιγαίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Σαντορίνη είναι από τα πιο ρομαντικά νησιά που έχει η Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάμε Σαντορίνη διακοπές για πέντε μήνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαντορίνι τέλειο νησί...θέλω να πάωωωωω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε στα Επτάνησα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή