Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Αίγινα …η γοητεία του Αργοσαρωνικού...


Λιμάνι Αίγινας
 
Μόλις 17 μίλια χωρίζουν την Αίγινα από τον Πειραιά (30΄-60΄ λεπτά ταξίδι), που αποτελεί μοναδικό δείγμα τόπου  με πολυδιάστατη προσωπικότητα! Η Αίγινα παρά το μικρό της μέγεθος, κατορθώνει να συνδυάζει τις σημαντικές αρχαιότητες με τον θρησκευτικό τουρισμό, την σύγχρονη αρχιτεκτονική με τον μεσαιωνικό χαρακτήρα, την οικολογική ευαισθησία και την καλλιεργητική δεινότητα!

Άγιος Νικόλας
Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους από το 1827 ως το 1829,  βρίσκεται στη δυτική πλευρά, κτισμένη αμφιθεατρικά. Στην είσοδο του λιμανιού το μικρό κατάλευκο γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού που καλωσορίζει τους επισκέπτες.

Ο Μεσαγρός είναι ένας από τους κυριότερους ιστορικούς οικισμούς της Αίγινας, Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο από τον Άγιο  Νεκτάριο προς την Αγία Μαρίνα όπου μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά εργαστήρια αγγειοπλαστικής.


Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός και για τους Έλληνες και τους ξένους.  Έχει μία μεγάλη αμμουδερή παραλία, άριστα οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά,  με μήκος 500 μέτρα και στην οποία κυριαρχούν  τα μεγάλα και πυκνά πεύκα!
 

Σουβάλα

Η Σουβάλα είναι ένα όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με παραλία, ωραίες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες,ξενοδοχεία… Ενα χιλιόμετρο μετά τη Σουβάλα, ανατολικά, κατά μήκος της ακτής, υπάρχει το παραθεριστικό χωριό Άγιοι σε καταπράσινο  περιβάλλον και σε 5 χιλιόμετρα το χωριό Βαγία μια οργανωμένη  αμμουδερή  παραλία,  με αρχαιολογικά ευρήματα.

Πόρτες
Οι Πόρτες είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι με λίγα σπίτια και ένα  πολύ γραφικό ταβερνάκι. Διαθέτει μία όμορφη, βραχώδη  και λίγο απόκρυμνη, παραλία με βότσαλα, αρκετά πεύκα από τη μία πλευρά και  μια αμμουδερή παραλία από την άλλη με ένα μικρό  γραφικό λιμανάκι  για τα σκάφη της περιοχής.


Μαραθώνας

Ο Μαραθώνας απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας.  Υπάρχουν δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες με αρκετή βλάστηση, με ευκάλυπτους, καλαμιές και θάμνους. Η θάλασσα έχει ένα βαθυγάλαζο  χρώμα που σε συναρπάζει. Στην πρώτη αμμώδη παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ ή ποτό.

 
Πέρδικα
Η Πέρδικα είναι ένας παλιός παραδοσιακός οικισμός  κτισμένος γύρω από το λιμάνι. Παλιά οι κάτοικοί του ασχολούνταν αποκλειστικά με το ψάρεμα. Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές να επικοινωνούν μεταξύ τους.





Τι να επισκεφτείτε…

Ο Ναός της Αφαίας
Ο Ναός της Αφαίας, μέσα στα πεύκα με θέα  την απέραντη γαλάζια θάλασσα είναι κτισμένος βόρεια του νησιού.  Είναι ένας από τους πιο όμορφους κλασικούς ναούς της Ελλάδας και μάλιστα από τους αρχαιότερους που έχουν διασωθεί. 
Σώζονται 24 από τις 34, συνολικά, κολώνες του ναού. Έχει κτιστεί το 480 π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα βλέπεις το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας)!


Η Κολώνα
Ο λόφος της Κολώνας μόνο πέντε λεπτά περπάτημα βόρεια του λιμανιού της Αίγινας είναι ό,τι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα χτισμένο τον 6ο αιώνα π.Χ. Η πρώτη κατοίκηση της Κολώνας ανάγεται περίπου το 3500 π.Χ., στην Εποχή του Χαλκού.

Το Κυβερνείο βρίσκεται κοντά στην Μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια.


Ο πύργος του Μάρκελλου
Ο πύργος του Μάρκελλου ήταν ένας Ενετικός πύργος - παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα, σε αυτόν στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα το ταμείο του Ελληνικού κράτους.


Το Αρχαιολoγικό μουσείο της Αίγινας περιέχει αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια.  



Ο Άγιος Νεκτάριος



Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910  από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως  Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920. Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Ο ναός βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων. Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα.

Υ.Γ : Κατά την μυθολογία ο Δίας, πατέρας των θεών ερωτεύτηκε  την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό και το νησί  πήρε το όνομά της Αίγινας. Ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια  του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Για αυτό τον λόγο οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες!

Απόδραση από την Πόλη στην Αίγινα… Κι όλα είναι εκεί… Για μια μονοήμερη… για λίγες μέρες… για όλο το καλοκαίρι… για συχνές επιστροφές… Η "περιουσία"της Αίγινας είναι ότι ξεδιπλώνει τη γοητεία της αργά κρατώντας κρυμμένα μυστικά… κάθε επίσκεψη και μια νέα ανακάλυψη!


Τουριστικός χάρτης
Γεωγραφικός χάρτης





Αναλυτικότερη παρουσίαση της Αίγινας στο video που ακολουθεί:

6 σχόλια:

  1. Τόσο ωραίο νησί...τόσο κοντά στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά τόσο κοντά... Με δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά... μόλις σε 30 λεπτά φτάνεις & απολαμβάνεις τα γραφικά παραδοσιακά χωριά του νησιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα κλάψω σε λίγο από την ομορφιά.......
    τελικά τι θα γίνει???ακόμη περιμένω να δω τι θα γράψεις για το ένα και μοναδικό νησί....."ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"!!!!
    ΕΛΕΟΣ πια....Αίγινα και ιστορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα γράψω... θα γράψω... Πρώτα όμως θα πάμε Αίγινα για να δεις!!! Ψήφισε Σαντορίνη αν θέλεις να είναι το επόμενο post!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιωάννα μου τέλεια η επιλογή σου!!!!! Έχω πάει και είναι πολύ όμορφο νησί....Και το πιο ωραίο είναι όντως ότι είναι κοντινός προορισμός για λίγες στιγμές χαλάρωσης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Αίγινα τι ωραία....Έχω ωραίες αναμνήσεις...Να βάλεις όμως και Μήλο ειναι το ωραιότερο νησί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή