Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Greence ...Tip!

Πώς να μειώσουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού μας ρεύματος εξοικονομώντας και πολύτιμη ενέργεια…
Μειώνουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες...
  1. Τοποθετούμε παντού λάμπες χαμηλής κατανάλωσης για σημαντική οικονομία ρεύματος και χρήματος και δεν αφήνουμε αναμμένα τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε.
  2. Κλείνουμε την τηλεόραση, τον Η/Υ κλπ. από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ (ή σε αναμονή).
  3. Βάζουμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με ρύθμιση στους 50oC & τo κλιματιστικό δουλεύει μόνο στις μεγάλες ζέστες, ρυθμισμένο στους 26oC.
  4. Δεν ανοίγουμε συχνά και για πολλή ώρα την πόρτα του ψυγείου. Κάθε φορά που το κάνουμε αυτό, χάνεται σχεδόν το 1/3 της ψύξης και το μοτέρ του θα καταναλώσει επιπλέον ρεύμα για να φέρει ξανά τη θερμοκρασία στο προηγούμενο επίπεδο.
  5. Τοποθετούμε το ψυγείο σε δροσερό σημείο του σπιτιού, μακριά από καλοριφέρ και παράθυρα ή σημεία που βλέπει ο ήλιος.
  6. Χρησιμοποιoύμε χύτρες ταχύτητας, φούρνο μικροκυμάτων και σβήνουμε τα μάτια της κουζίνας 5 λεπτά πριν να τελειώσει το φαγητό.
  7. Παρακολουθούμε την πορεία ψησίματος από το τζάμι της πόρτας της ηλεκτρικής κουζίνας και δεν την ανοιγοκλείνουμε συνεχώς. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται σχεδόν το 1/3 της θερμότητας. Θα χρειαστεί λοιπόν να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα για να ξαναφθάσει τη θερμοκρασία που είχε πριν ανοίξουμε για λίγο την πόρτα (εξοικονόμηση έως 200Wh ανά ψήσιμο)!
  8. Επίσης μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα ρυθμίζοντας το θερμοσίφωνα  μας να ενεργοποιείται σε ώρες που η Δ.Ε.Η. προσφέρει μειωμένη τιμολόγηση (κατόπιν συμπλήρωσης σχετικής αίτησης)  για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Γενικά μπορούμε στις ώρες μειωμένης τιμολόγησης να βάζουμε το πλυντήριο, να κάνουμε το σιδέρωμα κτλ... Έτσι σίγουρα θα μειώσουμε το λογαριασμό του ρεύματος!
    Οι ώρες μειωμένης τιμολόγησης είναι 8 ημερησίως και κατανέμονται ως εξής:
    1 Νοέμβριου-30 Απριλίου: 15:30-17:30 κ' 02:00-08:00
    1 Μαϊου-31 Οκτωβρίου: 23:00-07:00
     

7 σχόλια:

  1. Εσείς ποιους τρόπους γνωρίζετε για να έχουμε τη μικρότερη κατανάλωση και την μεγαλύτερη οικονομία σε χρήματα...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, με τη βοήθεια ενός χρονοδιακόπτη που τοποθετείται στον πίνακα (και κοστίζει μερικά euro) μπορούμε να προγραμματίσουμε τον ηλεκτρικό μας θερμοσίφωνα ώστε να λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα και για λίγα λεπτά κάθε φορά (άνάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού και τη χωρητικότητα του θερμοσίφωνα σε lt νερού).

    Έτσι δεν χρειάζεται να τον ενεργοποιούμε χειροκίνητα, ενώ δεν υπάρχει και ο κίνδυνος να τον ξεχάσουμε αναμμένο.

    Επιπλέον θα έχουμε ζεστό νερό χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε.

    Το καλύτερο απ' όλα όμως είναι ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα ρυθμίζοντας το θερμοσίφωνα να ενεργοποιείται σε ώρες που η Δ.Ε.Η. προσφέρει μειωμένη τιμολόγηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όι ώρες μειωμένης τιμολόγησης είναι 8 ημερησίως και κατανέμονται ως εξής:

    1 Νοέμβριου-30 Απριλίου: 15:30-17:30 κ' 02:00-08:00

    1 Μαϊου-31 Οκτωβρίου: 23:00-07:00

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    Δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια το ωράριο μειωμένης τιμολόγησης και δεν ξέρω αν οι ώρες είναι ίδιες πανελλαδικά. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως μπορεί να ενεργοποιηθεί με την υποβολή αίτησης στη Δ.Ε.Η. όμως και πάλι δεν γνωρίζω τι προϋποθέσεις πιθανόν χρειάζεται να πληρεί ο αιτών. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Δ.Ε.Η. Όποιος ξέρει κάτι περισσότερο ας το αναφέρει.

    Παρακαλώ το συγγραφέα να ενσωματώσει στην ανάρτηση αυτό το σχόλιο ώστε να το δούν όσο περισσότεροι γίνεται. Πολύ χρήσιμες οι αναρτήσεις με τα greence tips!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός από τον θερμοσίφωνα, τη μειωμένη τιμολόγηση μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε και για άλλες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων. Τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια έχουν χρονική ρύθμιση έναρξης. Ακόμα κι αν δεν έχουν όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν απλό χρονοδιακόπτη-προγραμματιστή που μπαίνει στις πριζες του σπιτιού. Λειτουργήστε τα πλυντηριά σας τη νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θες να σου απαντήσω εγώ??Δεν νομίζω??χαχαχαχαχα
    Μόνο λάμπα χαμηλής κατανάλωσης έχω βάλει στο δωμάτιο μου..Αλλά η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να το δούμε πιο σοβαρά αυτό..Ειδικά στη σημερινή εποχή αν όλοι ακολουθούσαμε όλα αυτά σίγουρα θα είμασταν καλύτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρήκα πολύ χρήσιμες τις πληροφορίες που μας έδωσες Κώστα... Απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες αλλά και τα χρήματα που δίνουμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ...

    Μάρθα από εδώ και πέρα δε θα μείνεις μόνο στις οικονομικές λάμπες... τώρα πλυντήριο το βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία τα tips!!! Αλλά να παίρνουμε σειρά και για κίμωλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή